Főoldal /  hu >  Hírek > 

Hírek

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk Önt arról, hogy honlapunk megújult.

Az alábbi linkre kattintva érheti el intézményünket: http://mnl.gov.hu/gymsmgyl

 


 

Hőnel Béla életútjának bemutatása Jánossomorján

Beregszászi Balázs kollégánk, 2016. január 15-én tartotta meg „Hőnel Béla magyaróvári építész életútja és jánossomorjai épületei” címmel előadását, Jánossomorján a városi könyvtárban.

A mai Jánossomorján három olyan középületet találhatunk, amelyek a neves építészünk alkotásai. Az 1903. október 18-án felszentelt szentpéteri római katolikus óvoda és elemi leányiskola; az 1904. október 23-án átadott szentjánosi állami óvoda; valamint a Jaksch János által 1911. június 10-én megnyitott szentjánosi mozgószínház, amely ma városi könyvtárként funkcionál.  


Megjelent Áldozó István kollégánk legújabb tanulmánya

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum a jeles bencés tudós születésének 200. évfordulója alkalmából emlékkötetet adott ki. A tanulmánykötet egyik szerzője Áldozó István volt, kollégánk Rómer meteorológiai tevékenységét dolgozta fel. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Győri Állomása 1885. január elsején kezdte működését, azóta az időjárási eseményeket folyamatosan jegyzik a kisalföldi megyeszékhelyen. Rómer Flórisnak köszönhetően azonban már 1858. április 16-tól kezdve nyomon követhetjük az „égtüneményi jelenségeket”. A természettudomány más területein és a régészként is maradandót alkotó tudós pap az időjárási események észlelésén túl az egyes jelenségek magyarázatát is fontosnak tartotta. Távlati céljai között az szerepelt, hogy az „észleletek” összegyűjtését követően a meteorológiai jelenségek szabályszerűségét is megismertesse a kor embereivel. Az 1850-es évek végétől Rómer Flóris inkább a régészet felé fordult, ám Wottitz Károly személyében méltó utódot talált az időjárási események megfigyelésére. 


Közös erővel állítsunk emléktáblát Hőnel Bélának

Beregszászi Balázs kollégánk évek óta foglalkozik Hőnel Béla (1863-1937) magyaróvári építész élettörténetével. Kutatási eredményeit a "HŐNEL BÉLA 150 Mosonmagyaróvár és vidéke 2013." című könyvében gyűjtötte össze, amely 2015-ben jelent meg.

A neves építész 1901-ben költözött az akkori Magyaróvárra és tevékenysége, személyisége évtizedeken keresztül meghatározó volt a térségben. Ennek ellenére az utókor nem nagyon ápolta az emlékét a 20. században. Beregszászi Balázs viszont 2012 óta arra törekszik, hogy felhívja a figyelmet Hőnel Béla munkásságára. Megemlékezésekkel, előadássorozattal, városi sétákkal, kerékpártúrákkal és naptárkészítéssel népszerűsítette az „építőmester” tevékeny életútját.

Hőnel Béla éppen 115 éve érkezett a Lajta parti városba, ezen alkalom lehetőséget adna arra, hogy emléket állítsunk neki. Balázs kezdeményezte, hogy az általa tervezett és épített egykori lakóházára, a magyaróvári postapalota falára emléktáblát helyezzenek el. Az arcdomborműves emléktáblát Lebó Ferenc győri szobrász készítené. Az alkotás nettó félmillió forintba kerülne, amelyből jelenleg 98.000,- forint gyűlt össze. Tisztelettel kérjük, amennyiben lehetősége van és egyetért ezen nemes céllal, támogassa Balázs indítványát.

A pénzadományokat a Duna Takarék Beregszászi Balázs HU5758600252-11237648-as számú számlaszámra „Hőnel Béla-emléktábla 2016” megjelöléssel küldhetik el.

Intézményünk munkatársai, magánemberekként 10.000,- forint felajánlást tettek.


Menjünk a levéltárba !

A ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Iskola hatodik osztályos tanulói 2015. december 7-én, egy levéltári bemutató órán vettek részt.

Az esemény különlegessége, hogy a gyerekek saját maguk kezdeményezték Bauer Ildikó tanárnőnél intézményünk meglátogatását. Az érdeklődés magját Dr. Lanczendorfer  Zsuzsanna vetette el, aki a kisdiákoknak mesélt levéltári kutatásairól.

A tanulókat Dancsecz Mónika igazgató köszöntette, továbbá mesélt a nemesi adománylevelekről, a címerekről, az oklevelek felépítéséről. Metszetek segítségével felvázolta Győr török általi el- és visszafoglalásának históriáját; a régi képeslapok tanulmányozásával pedig felfedezték Győr városát. Áldozó István igazgató-helyettes a Ménfőcsanak település történetével kapcsolatos forrásokat mutatta be: képviselő-testületi ülések jegyzőkönyve, térképek, összeírások. Néma Sándor címzetes igazgató pedig, a levéltár épületének históriájáról közölt érdekes történeteket. 

 


"Hátország a Nagy Háborúban" című vándorkiállítás Rábapatonán

2015. december 11-én újabb "állomáshelyére" érkezett Győr-Moson-Sopron megyében, a Magyar Nemzeti Levéltár "A hátország a Nagy Háborúban" című vándorkiállítása. Ezúttal Rábapatona adott helyet a tárlatnak és a település polgármestere, Molnár-Nagy Béla Zoltán nyitotta meg a rendezvényt. A továbbiakban Áldozó István, Torma Attila és Nagy Róbert előadásaikban az I. világháborúról, annak hátországi történéseiről meséltek a hallgatóságnak. A felszólalások között Kulcsár Béla harmonikaművész katonadalokat játszott. A program szervezésében részt vett Burján Imre tanár, alpolgármester úr.


Hegyeshalomból érkeztek felhívásunkra az első ’56-os dokumentumok

Az 1956-os magándokumentumok összegyűjtésére vonatkozó felhívásunkra, megérkezett az első felajánlás. Kovács Géza, Hegyeshalom községben élő lakos átadta intézményünknek a tulajdonában lévő iratokat. Ezek között megtalálhatjuk Balogh László gyűjtőfogházból írt leveleit édesanyja és felesége számára. Balogh Lászlót másodrendű vádlottként ítélték halálra, a Péch Géza elleni perben.

A dokumentumok levéltárba kerülésének körülményeit, és az iratok rövid bemutatását a Kisalföld című napilap is közkinccsé tette. 

 


Bolyaisok a levéltárban

Archívumunk mosonmagyaróvári részlegében 2015. november 27-én, levéltári bemutató órán vett részt a Bolyai  János Általános Iskola, Informatikai és Közgazdasági Szakközépiskola 13. a. osztály 1. számú csoportja. A diákokat Besenyei Mariann tanárnő kísérte el. 

     

 


Áramszünet Budapesten

Tisztelt Látogatóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2015. december 7-én a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Lángliliom utcai épületében áramszünet lesz, így a központi szervergépek nem fognak működni. Emiatt 2015. december 8-án reggel 8 óráig az online adatbázisok (pl. digitalizált anyakönyvi állomány) egyetlen levéltárban sem lesznek elérhetőek.

Megértésüket köszönjük!


’56 magántörténelmének darabjait keresik a fiókok mélyén

Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején, illetve a megtorlás időszakában keletkezett, még magántulajdonban lévő dokumentumok összegyűjtését kezdeményeztük Győrben és a környékbeli településeken.  A helyi sajtó is felkarolta az ügyet, és 2015. november 25-én egy figyelemfelkeltő cikket jelentetett meg a ’56 magántörténelmének darabjait keresik a fiókok mélyén címmel.


Könyvbemutatók Győrben

A XV. Győri Könyvszalonon intézményünk két kötetet mutatott be. Először Beregszászi Balázst kérdezte Dancsecz Mónika igazgató, a Hönel Béla építész munkásságát ismertető könyvről. Ezt követően Dr. Horváth József, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér igazgató-helyettese beszélgetett Hegedüs Zoltánnal, valamint Szabó Zoltánnal a Győr vármegye nemesi közgyűlési és törvénykezési jegyzőkönyveinek regesztái. 1676-1690. című kötet születéséről.

Áldozó István, igazgató-helyettes és Nagy Róbert, főlevéltáros pedig Biczó Zalán könyvbemutatóján tartottak előadást, a győri Magyar Wagon- és Gépgyár régmúltjáról. 

 

     
     
     

„A hátország a Nagy Háborúban” című kiállítás megnyitása Győrben

„A hátország a Nagy Háborúban” című kiállítást, 2015. november 3-án nyitottuk meg Győrben a nagyközönség számára a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakképző Iskola aulájában. Az érdeklődőket Pákozdi Magdolna, az oktatási intézmény igazgató asszonya köszöntette, majd Nagy Attila, főigazgató (GySzSzC) és Dancsecz Mónika, igazgató (MNL GyMSMGyL) szólaltak fel. Áldozó István, Torma Attila és Nagy Róbert előadásaikban az I. világháborúról meséltek a hallgatóságnak. Kulcsár Béla, harmonikaművész pedig katonadalokat játszott.

         
         
         

 


Vendégkönyvi bejegyzések Győrben

„A hátország a Nagy Háborúban” című kiállítás megnyitójáról, intézményünk vendégkönyvében a diákok, Nagy Attila és Pákozdi Magdolna osztotta meg gondolatait. Köszönjük észrevételeiket!

   

 


Gyűjtsük össze az 1956-os forradalom dokumentumait!

A Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltára felhívással fordul a lakossághoz. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához kapcsolódóan szólítjuk meg a megye és a város társadalmát. Intézményünk célja, hogy a forradalmi eseményekhez és az azt követő megtorlásokhoz fűződő helytörténeti, valamint országos jelentőségű magániratokat összegyűjtsük.

Amennyiben rendelkezik olyan levelekkel, naplókkal, képeslapokkal, fényképekkel és hangzóanyagokkal, amelyek a kérdéses korszakban készültek vagy arra vonatkoznak; kérjük, keresse meg archívumunkat. Örömmel hallgatnánk meg visszaemlékezéseiket is! Írjon a gymsmgyl@mnl.gov.hu e-mail címre, hívja a 06-96/312-424-es telefonszámot vagy küldjön levelet a 9022 Győr, Liszt Ferenc utca 13. címre.  

 


Könyvbemutatók a XV. Győri Könyvszalonon

A 2015. november 6-8. között megrendezésre kerülő XV. Győri Könyvszalonon, intézményünk két kötet ismertetésére vállalkozik. Dr. Horváth József a helyi könyvtár igazgató-helyettese beszélget kollégáinkkal, Hegedüs Zoltánnal és Szabó Zoltánnal. A szerzőpáros, „Győr vármegye nemesi közgyűlési és törvénykezési jegyzőkönyveinek regesztái VI. kötet (1676-1690)” címmel jelentette meg kutatásainak eredményeit.

Beregszászi Balázs egy magyaróvári építész munkásságát, élettörténetét dolgozta fel könyvében. A szerzővel Dancsecz Mónika igazgató beszélget.

Áldozó István, igazgató-helyettes és Nagy Róbert, főlevéltáros  ismerteti Biczó Zalán „A győri Magyar Wagon- és Gépgyár mérnöki-művezetői-tisztviselői lexikona 1896-1939” című kötetét. A rendezvény helyszíne a Kisfaludy Károly Könyvtár olvasóterme lesz, 2015. november 7-én 15.00 órakor. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk. 

   

 


1   / 3 oldal